Yazma beceresi her insana nasip olmayacak kadar değerli bir yetenek göstergesi…
Bu beceri ile ortaya çıkarılan eserin mahiyeti o kadar değerlidir ki ”EMEK” kelimesi dahi onun ortaya çıkışı sırasındaki o inanılmaz duyguyu hiçbir şekilde karşılayamaz…
Bu yüzdendir ki eserlerini kitaplaştırmak isteyen her insan tedirgin, korkak ve güvensizdir…
İşte tam bu noktada aynı dili, aynı hassasiyet düzeyine sahip, empati düzeyi yüksek ehil insanlarla yola çıkmak ister her yazar / şair adayı…
Maalesef ülkemizde yayınevi bolluğu içerisinde bunu karşılayacak çok ama çok az yayınevi bulunmakta…
Peki ne yapmalıyız ?
Süreci yakın zamanda bizzat yaşayan bir insan olarak;
1- Öncelikle eser için ön taslak çalışmayı (sayfa sayısı, muhtevası, kapak tasarımı, maliyet aralığı gibi ) kafamızda bitirmeliyiz ki karşı tarafa hazır gidelim.
2- Beklentimizi belirlemeliyiz. (Bu çok önemli bir şey. Okuma oranının düşük olduğu bir toplumuz. Ama bununla birlikte okuyanlarımız çok bilinçli ve kendine has özgün eserlerin dışında kolay kolay hiçbir esere itibar etmemekteler)
3- Yine 2. madde ile bağlantılı oalrak hedef kitle ve kendi öz okuyucunuz eserinize göstereceği tepkiyi önsezilerinizle planlayarak adım atmalısınız. (Binlerce adet kitap bastırıp elinizde kalabilir…)
4- Gelgelim yayınevi seçimine. Kesinlikle uyanık olmasınız ve bu yolda tevekkül etmelisiniz. Bu noktada;
4.1- Popülist, abartı düzeyinde fazlaca vaatkar yayınevlerinden uzak durun. (Örn: İlk baskıyı biz tükeriz… Her yerde reklamlarınız çıkacak gibi)
4.2- İlk baskıda telifin tüm hakkı kesinlikle sizde olsun.
4.3- Size olan tutumlarına dikkat edin. (Önemsenme, itibar etme gibi. Çünkü bu işin ticari bir kaygı olduğu ortamda siz değil onlar size muhtaç. )
4.4- Süreç ile ilgili vaatlerini iyice dikte ettirip tam anlayın. (80 sayfalık bir kitap en fazla 2 ayda raflarda olur. Böylece süreci onlar değil siz işletin.)
5- Maddi anlamda teklifi sizi memnun etmeyen hiçbir yayınevi ile masaya oturmayın.
6- Yukarıdaki maddelerden geçer not alan bir yayınevi için süreci başlatma fikrinizi fiiliyata geçirmek için son olarak daha önceden çıkardığı eserlere göz atın. (İnternet ortamında satış yapan pek çok firma sayesinde bu fikri edinmek çok kolay.)
7- Söyleyeceklerim bitti. Yedi uğurlu sayım inşallah size de bu heyecanlı yolda uğur getirir. 🙂
Bol satışlarınız ve baki kalacak eserleriniz olsun…
Sevgiyle kalın…
Eserlerinizi Kitaplaştırmadan Önce Mutlaka Okuyunuz… için 2 cevap