1) Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
1969 Ankara doğumluyum.İlkokula Elazığ’da başladım, daha sonra Balıkesir’de devam ettim. Lise öğrenimimden sonra Yıldız Teknik Üniversitesinde Elektrik Mühendisliği okudum. Daha sonra eğitimimi yarıda bırakıp 1992 yılında Ankara Üniversitesi Dil,Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümüne girdim. Ancak buradaki öğrenimimi kısa zamanda bırakarak iş hayatına yöneldim. Halen endüstriyel soğutma sektöründe faaliyet gösteren bir şirketin ortağıyım…
2) İlk kitabınız hayatınızda ne gibi değişmelere sebep oldu. Size ne kattı bu kitap?
İlk kitabım 1993 yılında yazdığım “Bumerang Çılgınlığı” isimli şiir kitabım. Bu kitap kendimi şiir anlamında derli toplu bir çalışmayla ilk ifade edişim oldu ve çevremden aldığım olumlu tepki ve ilgiler daha sonra yazacağım şiir kitapları için beni heveslendirdi ve cesaretlendirdi.
3)Edebiyat ile ilk kez ne zaman tanıştınız? Ne zaman yazmaya başladığınızı hatırlıyor musunuz?
Edebiyat ile çocukluk yıllarımda tanıştım…Oldum olası okumayı sevmişimdir…Gerçek anlamda yazmaya üniversite yıllarımda başladım…Daha sonra da yazmak bende vazgeçilmez bir tutku ve uğraş haline geldi…
4)“Edebiyat” sizin için ne anlama geliyor?
“Edebiyat” benim için konuşma dilinin ötesine geçen sanatsal bir ifade alanıdır. Açmak gerekirse konuşma diline sığdıramayacağınız ifade ve biçimlerini estetik kaygılarla ortaya çıkarmak ve bunu kalıcı olarak insanlarla paylaşmak anlamına geliyor…
5) Peki ya yazmak?
Yazmak başlı başına çok özel bir eylem…İnsanı uygarlaştıran çok temel bir eylem…Benim açımdan da ömür boyu vazgeçemeyeceğim bir uğraş sanırım…
6) Peki kitaptan önce, yazın serüveninize dair çalışmalarınız oldu mu?
Erken yaşlarda başladığım ve devam ettirdiğim okumalar benim yetişkinlik dönemimdeki şiirlerimi yazma konusunda zemin hazırladı…Üniversite yıllarında ufak tefek de olsa yazma denemelerim olmuştu.
7) Bundan sonraki kitaplarınız aynı tarzda mı devam edecek, yoksa başka tür projeler gerçekleştirmeyi düşünüyor musunuz?
Bundan sonra şiir dışında öykü ve oyun yazmak gibi projelerim var, ancak iş hayatımın yoğunluğundan bu projeleri gerçekleştirmeye fırsat bulamıyorum…İleriki zamanlarda yazmaya daha çok zaman ayırmayı planlıyorum…
8) Kendinizi tam anlamıyla bir yazar, bir edebiyatçı olarak görüyor musunuz?
Bunun kararını benim vermem doğru olmaz; Buna okurların ve eleştirmenlerin karar vermesi daha doğru olur düşüncesindeyim…Ama yine de kendimi şair sıfatıyla nitelemekten de geri kalmıyorum…
9)Bir sanatçı olmadan da sanata hizmet edilebilir mi?
Elbette, sanat hayatın her alanında insanlar için bir şey ifade eder ve bir sanat eserinin alıcısı, okuru, gözlemcisi ya da eleştirmeni olmak da sanata yapılmış bir hizmettir.
10) Kitaplarınızı ne kadar sürede yazıyorsunuz? Başka bir deyişle bir kitabın ortaya çıkması ne kadar sürüyor?
Bu kitabı yazdığım döneme ve kitabın yoğunluğuna göre değişiyor, kimi zaman altı ayı geçer, kimi zamansa bir ayın içinde kitabı bitirdiğim olur.
11) Sizi en çok etkileyen yazarlar ve şairler kimlerdir?
Beni en çok etkileyenler Nazım Hikmet Ran, Orhan Veli Kanık, Edip Cansever, Arthur Rimbaud ve Yannis Ritsos gibi şairlerdir…Ayrıca Sait Faik Abasıyanık’ın bende özel bir yeri vardır…
12 Peki bu kitaptan sonra yeni kitap çalışmaları var mı? Okurlarınıza yeni kitap hakkında tüyo verme şansınız var mıdır?
Şu ana kadar ilk altı kitabım yayınevinden satışa çıktı, toplamda onbir şiir kitabım var ve yeni kitap projelerim elbette var, fakat okurlara tüyo verecek kadar olgunlaşmadılar.
13) Son olarak, edebi dünyada geleceğe dair başka planlarınız nelerdir?
Edebi dünyada yeteri kadar tanınmıyorum, bu yüzden daha çok tanınarak eserlerimin daha fazla okura ulaşmasını diliyorum…Bunu sağlamanın kolay olmadığının farkındayım. Ancak zaman içinde kendi kültürel birikimime ve yaşanmışlığıma yaslanarak, kişisel duygu, düşünce dünyamı tarihsel olarak edebi ve estetik kaygılarla kayıt altına aldığım eserlerimin anlaşılacağına ve okurlar tarafından ilgi göreceğine inanıyorum…Bir başka dileğim de evrensel bir dille yazmaya önem verdiğim eserlerimin değişik dillere çevirisinin yapılarak Türkiye dışında da okurlara ulaşması… Eğer böyle bir sonuca ulaşırsam hevesle yaptığım yazma işini daha da ciddiye alarak biçim ve ifade yönünden bu güne kadar yazdıklarımdan daha etkili eserler ortaya çıkarmayı planlıyorum…
-
Bizi Takip Edin
Günün Sözü
Gün Deviren
Mandal Yetmez
-
-
Son Yazılar
- Çocuklar İçin Soğuk Espriler… 29 Mart 2025
- Çocuklar İçin Bilmeceler… 29 Mart 2025
- Zamana Esir Bir Yürüyüş Bu… 4 Şubat 2025
-
Şairlerimiz
Bizi Takip Edin
-
Son Yazılar
- Çocuklar İçin Soğuk Espriler… 29 Mart 2025
- Çocuklar İçin Bilmeceler… 29 Mart 2025
- Zamana Esir Bir Yürüyüş Bu… 4 Şubat 2025
Şairlerimiz
Etiketler
#ask #gece #siirsokakta #umut #yalnızlık #ölüm @arpaslanbudak Ahmet Can Barlas Ahmet KİRAZ Alicia Elçin GÜLTEKİN ayrılık Ayşegül IŞIK Aşk şiirleri Canberk DEMİRKIRAN cemeyma EBRU BESTE Elif Baydur Enes DUYMUŞ Ertuğrul KOÇLAR Esma EĞRİ Fatih ÖZTÜRK Funda EMRE Gülşah Şahin Halil İbrahim Sarı Hasan Hüseyin Aktaş Hüseyin Balcı istanbul Ji Kasım Şiirleri Mavroliva Mehmet Özcan YASDIBAŞ merve başardı sefa saraç selin sabcıoğlu sena sabcıoğlu Sevda ÇELİK Sezai ORUK Tuğba Turan Yasin ERKMEN Yılmaz YORULMAZ zaman zehra barış özlem Şiirsokakta şiir